Verkkokauppa

Verkkokaupan markkinointi – 7 tapaa saada lisää myyntiä/näkyvyyttä

Kirjoittanut:

-

Jos pohdit miten saada lisää myyntiä verkkokauppaan, olet saapunut oikeaan artikkeliin.

Verkkokauppaanhan ei oikein tyhjästä saavu kävijöitä ja asiakkaita, kuten olet saattanut huomata.

Liikenne joko maksaa rahaa tai sitten se pitää ansaita kovalla työllä esimerkiksi sisällöntuotannon muodossa ja yrityksen toimien ikään kuin “mediana” – tästäkin lisää alempana.

Tässä yleiskatsaus 7 eri tavasta tehdä verkkokaupan markkinointia:

 

1. Ostettu liikenne (esim. Facebook, Google..)

Uudelle, juuri perustetulle verkkokaupalle helpoin tapa alkaa saamaan liikennettä, on ostaa sitä Facebookin tai Googlen kautta.

Maksu tapahtuu yleensä klikkauskohtaisesti, eli maksat esimerkiksi 0,30 €, että joku saapuu kauppaasi.

Kun netin käyttäjä tekee Google-haun esimerkiksi sanalle “villasukat”, voit saada oman mainoksesi sinne hakutulossivun ylä- tai alalaitaan.

Paljonko tämä lysti sitten maksaa?

Se riippuu ihan toimialasta. Hinta-arvio yhdelle klikkaukselle voidaan selvittää Google Adwordsissa:

Adwords mainonta

Eli kansalaiset hakevat Suomessa tällä sanalla keskimäärin 1000-10 000 kertaa kuukaudessa. Yhden kävijän ostaminen verkkokauppaasi näistä ihmisistä voisi maksaa suurinpiirtein tuon 0,26 €.

Toinen hyvä vaihtoehto ostaa liikennettä verkkokauppaasi on Facebookin kautta.

Siellä voit melko tarkasti kohdistaa mainoksen juuri sellaisille ihmisille, joiden uskot olevan asiakasryhmääsi. Samalla luot näkyvyyttä Facebookissa ja ehkä saat tykkääjiä sivuillesi. Jos mainos on jotenkin hauska, moni saattaa jakaa mainoksesi eteenpäin, jolloin saat lisää näkyvyyttä.

 

2. Affiliate-markkinointi

Jos klikkauskohtaisesti maksaminen ei kuulosta kivalta, tutustu affiliate- eli kumppanuusmarkkinointiin. Tällöin maksat mainosverkostolle ainoastaan silloin, kun joku ostaa kaupastasi jotain.

Kumppanuusmarkkinointi tarkoittaa yleensä sitä, että esimerkiksi bloggaajat voivat mainostaa tuotteitasi.

Kun joku saapuu verkkokauppaasi klikkaamalla blogissa olevaa mainosbanneria tai linkkiä, ja päätyy ostamaan jotain, tällöin bloggaaja saa tyypillisesti n. 5-10 % tilauksen loppusummasta (voit itse päättää tämän provikan). Tämän ja mainosverkoston provikan maksat sitten mainosverkostolle. Suomessa (käsittääkseni) suurin affiliate-mainosverkosto on TradeTracker.

Mutta:

Tuotteesi, kauppasi ja provikkasi pitää olla houkutteleva, että isoa blogia pitävät haluavat mainostaa niitä. Jos ihmiset eivät päädy ostajiksi ja kauppasi konversio on huono, eivät julkaisijat, eli esim. bloggaajat viitsi turhaan pitää mainosta sivuillaan.

 

3. Hakukoneoptimointi

Jo verkkokauppaa perustaessa olisi hyvä ajatella hakukoneoptimointia. Parhaimmillaan se tuo isot määrät ilmaista liikennettä pääasiassa Googlen kautta kauppaasi. Tuloksien näkeminen on aikaa vievää ja saattaa kestää kuukausia/vuosia, että pääset siitä todella hyötymään.

Jos sinulla kauppa on jo olemassa, varmista ainakin, että jokaisen sivun otsikot (meta title) on kunnossa:

Etusivu: laita jokin “iso” avainsana, joka kuvailee koko kauppaa (älä jätä tälle riville pelkästään kaupan nimeä).

Vakoillaanpa esimerkkinä vaikkapa Zalandoa:

verkkokaupan hakukoneoptimointi

Eli kaupassa on kyse kengistä ja muodista. Moni Googlen käyttäjä saattaa hakea “kenkiä netistä”, jolloin Zalandon optimoima sivun otsikko auttaa heitä olemaan siellä Googlen kärkisijoilla.

 

Kategoriasivu:

kategoria

Eli tiettyyn tuotekategoriaan mennessä, sivun otsikko on taas selkeä, tässä tapauksessa “talvitakit miehille netistä”.

 

Tuotesivu:

Tuotesivun hakukoneoptimointi

Ja sitten yksittäinen tuote. Sivun otsikosta löytyy Zalandolla brändin nimi ja selkeä ilmaisu, mistä on kyse, eli talvitakki.

Myös sivujen URL:t ovat Zalandolla nättejä ja selkeitä – niistä selviää mistä kullakin sivulla on kyse.

 

Sivun otsikko, eli “meta title” on kenties tärkein osa hakukoneoptimoinnin kannalta, joka sinun täytyy laittaa kuntoon jokaiselle sivulle.

Tässä siis pintaraapaisu verkkokaupan hakukoneoptimoinnista.

Lisäksi tuotesivuille kannattaa kirjoittaa monipuolinen ja selkeä kuvaus (jopa 200-300 sanaa pitkä). Hakukonenäkyvyyttä parantaa esimerkiksi tekemällä Youtube-video jokaisesta tuotteesta ja sitten upottamalla ko. video tuotesivulle. Tämä voi olla ihan vain ns. Unboxing-video tai esitellen tarkemmin tuotteen toimintaa.

 

4. Some-vaikuttajien kanssa yhteistyöt (Instagram, Youtube, Snapchat..)

Jos olet selannut Instagramia, olet todennäköisesti nähnyt isompien starojen tileillä kuvia, joissa esiintyy jokin tuote. Lifestyle-/fitness-vaikuttajat saattavat esitellä terveyssmoothieita, kahveja ynnämuuta.

Yritykset siis sopivat jonkin hinnan per postaus suoraan näiden some-vaikuttajien kanssa.

Kannattaa tosin muistaa, että ne suosituimmat ovat yleensä tietoisia arvostaan ja postauksen hinnat ovat sen mukaisia. Jos bongaat jonkin “nousevan tähden”, jolla on seuraajia esimerkiksi 500-2000, saattaisi näissä olla jopa parempi ROI, eli tuotto sijoituksellesi, kuin niillä kaikkien tuntemilla staroilla. Riippuu siis ihan sinun budjetistasi.

5. Sähköpostimarkkinointi

Sähköpostimarkkinointi verkkokaupalle on yksi tuottavimmista markkinointikanavista.

Kannattaa siis ajatella siten, että asiakkaiden ja potentiaalisten asiakkaiden sähköpostiosoitteet ovat sinulle rahan arvoisia.

Usein verkkokaupoissa näkee tilaussivulla raksi ruutuun kohta, mikäli he haluavat liittyä uutiskirjeen tilaajiksi. Tosin usein kaupat lähettävät kysymättäkin tarjouksia/uutiskirjeitä (jonka voi sitten yleensä perua “peruuta tilaus” -napilla sähköpostin alalaidasta).

Onko sinulla kivijalkakauppa?

Jos asiakas kyselee tuotetta X, eikä sitä ole varastossa, kysy mikäli voisit ilmoittaa hänelle sähköpostitse kun sitä on taas saatavilla. Voit samalla kysyä saatko lisätä hänet sähköpostilistallesi, jolle lähetetään esim. kerran viikossa/kuukaudessa uutiskirje.

 

6. Lähde kadulle

Oletko college-housuissasi kotitoimistolla, kädet ohimolla mietit, että mistä helkkarista saan myyntiä verkkokauppaani?

Mikset ottaisi etäisyyttä siihen jokapäiväiseen virtuaalimaailmassa elämiseen ja lähtisi vaikka 3 tunniksi kaupungin keskustaan. Pysäytä ystävällisesti ihmisiä, joiden voisit kuvitella olevan tuotteidesi käyttäjiä ja kysy heiltä jotain, esim.

Hei, anteeksi, olisiko sinulla minuutti aikaa vastata 3 kysymykseen?

 • Mitä olet mieltä, kumpi näistä logoista on siistimpi?
 • Mistä sinä yleensä ostat tuotteen X? Netistä vai marketista?
 • Mitä olet mieltä tästä tuotteesta?
 • Jne.. kysy mitä tahansa

Kun lähdet kuplastasi hetkeksi ulos ja opiskelet ja ymmärrät potentiaalisia asiakkaitasi, osaat sitten paremmin tarjota heille oikeita asioita. Samalla ehkä tulet jutelleeksi tulevan asiakkaasi kanssa, eli markkinointia tämäkin.

 

7. Sisällöntuotanto & PR-tempaukset

(Internet-)markkinointi on menossa yhä enemmän siihen, että yritykset ovat omia medioitaan ja tuottavat sisältöä kuin mitkä tahansa perinteiset mediat.

Voit siis tuottaa hyödyllistä tietoa esimerkiksi blogiartikkelein, Youtube-videoin tai vaikka Instagram- ja Snapchat -materiaalein. Riippuen hieman mikä on oma juttusi ja missä some-kanavassa uskot asiakaskuntasi viettävän aikaa.

Onnistuneilla PR-tempauksilla voidaan puolestaan saada näkyvyyttä jopa valtamediassa:

Nyt ihan vain hatusta heitetty idea tähän, niin tiedät miten homma voisi toimia:

Jos sinulla on esim. suomalaista ruokaa myyvä verkkokauppa (ulkomailla asuville suomalaisille), voit tehdä esimerkiksi jotain seuraavan suuntaista:

Järjestä kysely (esim. ulkomailla asuvien suomalaisten Facebook-ryhmien avulla) kysyen vaikkapa: Mitä ruokaa/elintarviketta kaipaat Suomesta eniten asuessasi ulkomailla? Tee näistä TOP 10 listaus ja kirjoita verkkokauppasi blogiin lehdistötiedote/blogipostaus.

Tämän jälkeen lähetä tämä tiedote sellaisille nettisivustoille/journalisteille/bloggaajille, jotka uutisoivat tällaisista aiheista. Näissä vaaditaan hieman journalistista silmää, joten kirjoita juttu kiinnostavalla otsikolla, esim. “Näitä elintarvikkeita ulkosuomalaiset kaipaavat Suomesta”.

Hyvällä toteutuksella ja tuurilla isotkin mediat saattavat kirjoittaa uutisjutun ja merkata lähteeksi sinun verkkokauppasi.

Jos sinulla on jokin erikoinen tuote, joka olisi esim. ulkomaalaisille jotain “eksoottista suomalaista”, on tällaisella PR-tempauksella mahdollista valloittaa maailma hetkessä.

Kysy vaikka tässä jutussa esiintyvältä suomalaisyritykseltä miten medianäkyvyys auttoi heitä.

PS. Jos saat ulkomailla yhden pienenkin tuotteen lyömään läpi, voi siitä tulla merkittävä tulonlähde yrityksellesi.

Loppuun muistutus..

On olemassa erilaisia taktiikoita ja tekniikoita, joilla yrität konvertoida ihmisiä ostamaan sinulta jotain; Facebookit, Googlet, sähköpostimarkkinoinnit jne.

Sitten on sitä isomman kuvan ajattelua ja sitä luovaa hulluutta, jolla rakennetaan oikeasti isoja (verkko)kauppoja ja yrityksiä.

Esimerkiksi Varustelekaa, Tuurin kyläkauppaa tai Jounin kauppaa ei rakennettu millään konversio-optimoinnilla tai mainosbannerien hiomisella, vaan siellä on taustalla jokin hullu/erilainen juttu, jolla se toiminta on rakennettu niin isoksi. Vaikka näiden kauppojen pitäjien tempaukset saattavat näyttää sekoilulta, on siellä taustalla selkeä strategia kaupan kasvattamiseen.

Myös Vesa Keskisen sekoilut ovat tarkkaan harkittua markkinointia. Hän valottaa asiaa hieman esim. tässä Kauppalehden jutussa. Muistan joskus nähneeni lehtijutun, jossa hän avasi tätä julkisuuden hyötyä vielä laajemminkin..

Eli verkkokaupan markkinoinnissa kannattaa mielestäni aina ajatella molempia: noita teknisempiä markkinointijuttuja ja sitten jotain sieltä laatikon ulkopuolelta, jolla haetaan niitä isompia kasvupyrähdyksiä.

Kirjoittaja: Ari

Kiinnostukseni kohteita ovat verkkokaupankäynti, markkinointi, hakukoneoptimointi ja yrittäjyys. Jos sulla on joku siisti tuote/palvelu ja kaipaat markkinointikumppania, ari ät perustamo.com.

3 Comments

 1. Purkaamo

  13.04.2017 at 23:08

  Uskottavuus vähän kärsii, kun kirjoitat näin huonoa suomea

  • Ari

   14.04.2017 at 11:20

   Pahoitteluni! Koitan editoida selkeämmäksi, jos tässä joku päivä jakselisi. Tai ylipäätään opetella lisää tätä kieltä. 🙂

 2. Ilkka

  22.12.2017 at 04:46

  Mielestäni, mitä nyt parin viikon aikana olen juttuja lueskellut, on kieliasu ihan kuosissaan! Ainahan voi parantaa, mutta täällä aiheena on mm. markkinoiminen somessa, jossa täysin virheetön teksti ei aina päihitä hieman “rosoista” tekstiä.

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön. lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close