Verkkokauppa

Shopify -verkkokauppa-alusta on helppo, tyylikäs ja halpa

Kirjoittanut:

-

Tässä artikkelissa esittelen verkkokauppa-alustojen “Applen”, eli Shopifyn. Tänä päivänä se sopii loistavasti myös Suomen markkinoille, koska siihen saat kytkettyä suomalaiset maksutavat joko Paytrailin tai Maksuturvan kautta.

Verkkokaupan perustaminen alkaa vihdoinkin olemaan niin helppoa ja halpaa kuin sen kuuluisi ollakin.

Itse verkkokauppahan on vain työkalu, jolla myyt tuotteitasi. Onkin melko turhauttavaa, jos heti kättelyssä kaupan rakentamisesta joutuu maksamaan tonnikaupalla rahaa sille kalliille koodarille, eikö?

Mainittakoon siis tässä vaiheessa, että tämä artikkeli on suunnattu lähinnä sinulle, joka olet kenties nollasta aloittamassa verkkokauppaa pienellä budjetilla, tai kenties olet pienen kivijalkakaupan jatkoksi laajentamassa myös verkkoon.

En omaa kokemusta ison verkkokaupan perustamisesta, joissa on kymmeniä tuhansia tuotteita, ja jonka pitää toimia saumattomasti muiden, esimerkiksi varastonhallinta-, kirjanpito- tai muiden vastaavien ohjelmien kanssa. Tällaisissa tapauksissa kannattaa palkata se kallis ohjelmistoyritys hoitamaan homma.

Eli:

Shopify-verkkokaupan saat siis nopeasti pystyyn ilman koodaustaitoja sekä juoksevat kulusi jäävät jopa alle 30 euroon kuukaudessa.

Kenelle Shopify sopii?

Jos haluat perustaa ilmaisen verkkokaupan, onnistuu se esimerkiksi suomalaisen Holvin kautta. Siinä tosin verkko-osoite säilyy muodossa “https://holvi.com/shop/kauppasi-nimi”, sekä kaupan ominaisuudet ovat melko minimaaliset. Eli pidemmän tähtäimen verkkokaupankäyntiin sekä kauppasi vahvaan brändäämiseen se ei sovi.

Jos olet perustamassa ammattimaisen näköistä verkkokauppaa aivan nollasta ja pienehköllä budjetilla, on Shopify mielestäni markkinoiden paras ja tyylikkäin vaihtoehto.

Suomessa on muutama vaihtoehto, esim. Vilkas, Finqu ja MyCashflow, joita kannattaa katsella, mikäli ne itselle sopii. Mainittakoon, että MyCashflow myy valmiita teemoja, eli verkkokaupan ulkoasuja alkaen 690 € hintaan siinä missä Shopifyssa maksullisten teemojen hinnat ovat yleensä 180 $ tienoilla.

Shopifyssa pääset pienellä budjetilla alkuun ja laajenemisvara tuskin loppuu kesken:

Maailmalla sellaisten brändien, kuten Budweiserin (http://shop.budweiser.com/) ja Los Angeles Lakersin (http://lakersstore.com/) verkkokaupat pyörivät Shopifylla.

Suomessa esimerkiksi sixdeuce.fi on Shopifylla toteutettu.

Shopify sopii mielestäni erityisesti tyylikästä ja modernia ulkoasua arvostavalle verkkokaupalle. Esimerkiksi vaatebrändeille, lifestyle-tuotteille, tai vaikkapa digitaalisia tuotteita (esim. e-kirja) myyvälle kaupalle.

Palvelua operoidaan Kanadasta käsin ja se on lähinnä jenkkimarkkinoille suunnattu. Täten suomenkielistä käyttöliittymää ja asiakaspalvelua ei valitettavasti ole. Englantia olisi siis syytä osata jonkin verran.

 

Yksi- vai monikielinen verkkokauppa?

Shopify on vakiona saatavilla vain yhdellä kielellä kerrallaan. Voit siis kirjoittaa kauppasi englanniksi tai suomeksi (tai mikä tahansa muu yksi kieli).

Mikäli haluat monikielisen kaupan, silloin voit ostaa erillisen langify-nimisen lisäosan Shopifyn “App-storesta” (maksaa tällä hetkellä vajaa 20 dollaria kuukaudessa). Tämän avulla voit tehdä kaupan niin monelle kielelle kuin haluat. Kieli on tällöin asiakkaan valittavissa napin painalluksella esimerkiksi verkkokauppasi yläkulmassa.

Suosittelen ehdottomasti keskittymään ensin yhteen markkina-alueeseen, mikäli olet aivan nollasta lähdössä liikkeelle, eikä sinulla ole yleisöä jo ennestään valmiina (esim. suosittu blogi, Youtube-kanava tms).

 

Shopify-verkkokaupan ulkoasu ja laajennettavuus

Shopifyn teemat ovat totta kai responsiivisia, eli ne skaalautuvat oli vierailijalla käytössä sitten älypuhelin, tabletti tai tietokone. Tänä päivänä yli puolet verkkoliikenteestä tapahtuu mobiilissa, joten shoppailukokemuksen täytyy olla sulava myös älypuhelimen ruudulla.

Theme Store – ilmaisia ja maksullisia ulkoasuja

Shopifyllä saa ilman koodaustaitoja nätin kaupan aikaiseksi lataamalla mieleisensä ulkoasun yli 10 ilmaisesta vaihtoehdosta.

Shopify ulkoasut

 

Lisäksi löytyy kymmeniä maksullisia ulkoasuja, jotka ovat ostettavissa yleensä plus-miinus 150 dollarin hintaan.

Lataa vain teema kauppaasi ja ryhdy kirjoittamaan omaa tekstisisältösi, lisää tuotteet, tuotekuvat sekä muut grafiikat.

Kaupan käyttöliittymä on melko selkeä, jonka myötä myös ulkoasun muokkaaminen on helpohkoa. Lisää mahdollisuuksia avautuu, mikäli osaat html/css-koodausta. Itse asiassa, Shopifylla on oma koodauskielensä, “Liquid”, joka kuitenkin pohjautuu näihin edellä mainittuihin. Mikäli sinun tarvitsee koskea koodiin tai kaipaat apua ulkoasun muutoksissa, Shopifyn tuki tarjoaa 1 tunnin verran suunnitteluapua. Sen mentyä umpeen, voit palkata heidän sivustoltaan kehittäjiä, mikäli sinulla tulee tarvetta jatkokehittelyyn.

App Store – ilmaisia ja maksullisia lisäosia kauppaasi

Lisäksi voit hankkia kauppaasi lisäosia Shopifyn App Storesta. Tässä yksi esimerkki App Storen lisäosista:

Eli kyseessä on Printful-nimisen yrityksen lisäosa. Voit siis esimerkiksi Suomesta käsin perustaa vaatekaupan Amerikan markkinoille. Tämän lisäosan avulla kaupassasi toteutuneen myynnin jälkeen siitä lähtee tieto Printfuliin, he painavat tuotteen ja lähettävät sen asiakkaalle. Tässä on kyse siis “drop shippingistä”, eli et itse edes fyysisesti näe tuotteitasi.

Tämä siis vain yksi esimerkki. App Storessa on paljon lisäosia, joilla saat lisää ominaisuuksia kauppaasi, kuten chat-asiakaspalvelun jne jne.

 

Shopifyn hinta ja juoksevat kulut

Shopify-verkkokaupan perustaminen onnistuu ilmaiseksi 14 päivän kokeilulla, jolloin voit rakentaa kauppaa ja testata palvelua. Voit myös ladata Theme Storesta ilmaisia teemoja kauppaasi mielin määrin ja testailla niitä.

Myyntejä tuon ensimmäisen 14 päivän kokeilujakson aikana ei voi tehdä. Verkkokaupan saat myyntikuntoon heti, kun syötät luottokorttitietosi ja maksat ensimmäisen kuukauden maksun. Kun ostat palvelun, he veloittavat sinua automaattisesti kerran kuukaudessa. Tilaus voidaan perua milloin tahansa, eli ei tarvitse sitoutua esimerkiksi vuoden sopimukseen.

Halvin verkkokauppapaketti maksaa 29 US-dollaria kuukaudessa, eli n. 26 €. Lisäksi Shopify veloittaa kyseisellä paketilla jokaisesta tekemästäsi myynnistä 2 %.

Lisäksi tarvitset oman verkkotunnuksen, eli domainin (esim. minun-kauppa.com). Esimerkiksi .com-päätteisen domainin, voi ostaa suoraan Shopifylta alkaen 12$ per vuosi. Vaihtoehtoisesti voit kytkeä kauppaan jo ennestään omistamasi domainin, tai ostaa sen muualta (esim. GoDaddylla on usein 1 € tarjous-domaineja ensimmäiseksi vuodeksi).

Jos et osta domainia, tällöin kauppasi osoite on hieman epäammattimaisen näköinen: minun-kauppa.myshopify.com.

Maksunvälittäjästä koituvat kulut

Jos teet kauppasi Suomen markkinoille, olisi hyvä saada mukaan suomalaisten suosimat maksutavat, eli käytännössä pankkien maksupainikkeet.

Suomen markkinoille:

Paytrail: (Lähde paytrail.fi, 26.8.2016)

 • 59€ / kk (+ALV)
 • Pankkimaksut 0,35€ per myyntitapahtuma (luottokortilla vielä 2% päälle)

Maksuturva: (Lähde maksuturva.fi, 26.8.2016)

 • Aloitusmaksu 100 €
 • 79 eur/kk (kuukauden irtisanomisaika)
 • Pankkimaksut 0,35 € (Nordea: 0,50 €) per myyntitapahtuma

Ulkomaan (tai periaatteessa myös Suomen) markkinoille:

Mikäli sinulle riittää maksutavoiksi Visa, Mastercard ja PayPal, saat ne kytkettyä ilman juoksevaa kuukausimaksua. Esimerkiksi Stripe-maksunvälityspalvelun kautta saat Visan ja Mastercardin sekä PayPalin saa myöskin kytkettyä käden käänteessä ilman mitään juoksevia kuluja.

Nämä veloittavat tosin myös transaktiokohtaisesti, eli vain toteutuneista myynneistä. Tyypillisesti se on noin 2 % + 0,30€ -luokkaa.

Eli käytännössä: jos myyt 30 € arvoisen tilauksen, maksat siitä maksunvälittäjälle 0,90 €. Sekä Shopifylle vielä se 2 % (ylempänä mainittu), eli 0,60€.

 

Palvelintila ja SSL-suojaus

Jos nämä termit eivät ole sinulle tuttuja, ei se mitään, pidän selityksen simppelinä:

Shopifyn hintaan kuuluu palvelintila. Tarkoittaen, että et tarvitse erillistä web-hotellia, eli hostausta. Tarvitset siis ainoastaan sen oman verkkotunnuksen, eli domainin, joka maksaa sen noin kympin vuodessa.

SSL-suojaus kuuluu tätä nykyä myös vakiona Shopifyhyn, eli kauppasi osoiterivillä tulee lukemaan “https”. Tämä antaa luotettavan kuvan asiakkaille, koska tällöin asiakkaan ja verkkokaupan välinen yhteys on suojattu. Kun asiakas syöttää henkilökohtaisia tietojaan ja maksukortin numeroita, ne pysyvät salattuna.

 

Yhteenveto kuluista:

 • Aloitusmaksu 0 euroa (jos valitset ilmaisen ulkoasun)
 • Kuukausimaksu 29 US$ (n. 26 €)
 • Oma verkko-osoite, eli domain: 10 € per vuosi
 • Paytrail maksunvälityspalvelu: 59 € / kk (+ alv) – jos tarvitset suomalaisten pankkien maksupainikkeet.
 • Kulut per toteutunut myynti, esimerkiksi 50 € tilauksessa:
  • Shopify ottaa 2 % -> 1 €
  • Paytrail ottaa 0,35 € (jos asiakas ostaa maksaen verkkopankkimaksuna)
  • Sinulle jää 50 € tilauksesta 48,65 €.

 

Blogin pitäminen ja hakukoneoptimointi Shopifyssä

Uuteen verkkokauppaan ei oikein vahingossa eksy ihmisiä ja maksavia asiakkaita. Liikennettä pitää siis rakentaa – joko raa’asti rahalla (esim. Google- tai Facebook-mainokset) tai sitten toimimalla “mediana” ja tekemällä sisällöntuotantoa. Yksi tapa saada “ilmaista” liikennettä kauppaan on blogin pitäminen kirjoittaen hakukoneoptimoituja ja potentiaalisille asiakkaille hyödyllisiä (tai viihdyttäviä/viraaleja) artikkeleita.

Esimerkiksi paistinpannuja myyvä verkkokauppa voisi kirjoittaa blogipostauksia laidasta laitaan, esim. paistinpannun kierrätyksestä, täydellisen pihvin paistamisesta tai vertailuja esim. keraaminen vs. teräspannu (vai mitä näitä nyt on?). Eli aiheista, joista ihmiset tekevät Google-hakuja.

Tällaiset oppaat siis toimivat sisäänheittomenetelmänä uusien asiakkaiden löytämisessä. Tätä on nykyajan markkinointi – annat ilmaista ja hyödyllistä tietoa potentiaalisille asiakkaille ja ajan myötä kenties osa heistä “konvertoituu” maksaviksi asiakkaiksi. Tällaisten artikkelien tekeminen on kuitenkin aikaavievää puuhaa, joten en halua lupailla liikoja.

Joka tapauksessa, hakukoneoptimoinnista edes perusasiat pitäisi laittaa kuntoon:

Shopifyssä saat hakukoneoptimoitua kaupan etusivun, kategoriasivut, tuotesivut sekä blogipostaukset.

Tarkoittaen lähinnä sitä, että saat manuaalisesti kirjoittaa sivujen meta-tiedot, sekä halutessasi voit kirjoittaa kategoriasivulle tekstiä esitellen kunkin kategorian.

Esimerkiksi kun kirjoitan Googleen “miesten vaatteet”, siellä on orgaanisten tulosten kärjessä Zalando:

Shopify hakukoneoptimointi

Eli Zalando on optimoinut tämän /miesten-vaatteet -kategoriasivun asianmukaisesti laittamalla meta-otsikkoon heti alkuun kyseisen paljon haetun hakusanan, eli “miesten vaatteet”. Alhaalla olevaan meta-kuvaukseen on kirjoitettu lupaus ilmaisesta toimituksesta ja palautuksesta, joka houkuttelee Googlen hakutuloksia selaavan ihmisen klikkaamaan juuri heidän linkkiään. Myös URL on nätti ja lyhyt sisältäen ainoastaan päähakusanan. (Shopifyssa saa myös melko minimalistisen nätit URL:it).

Kilpailu esimerkiksi yllä mainitun vaatejätin kanssa on tietty vaikeaa/mahdotonta, mutta hakukoneoptimointiin liittyvät perusasiat on silti tärkeää laittaa kuntoon.

Lue myös nämä 7 vinkkiä verkkokaupan markkinointiin.

Loppusanat

Mikäli koet, että Shopify on sinun käyttöösi sopiva verkkokauppa-alusta, ja koit saaneesi tästä artikkelista jotain hyötyä irti, rekisteröidy Shopifyhyn tästä.

Mikäli päädyt rekisteröitymään 14 päivän ilmaiseen kokeiluun yllä olevan linkin kautta, ja joskus päädyt maksavaksi asiakkaaksi, saan siitä pienen provikan. Olisin toki voinut laittaa kumppanuuslinkin myös esim. Finquhun, mutta haluan suositella omasta mielestäni parasta vaihtoehtoa.

Jos ja kun päädyt rekisteröitymään ja kaipaat vinkkiä/palautetta kaupastasi, laita minulle sähköpostia ari@perustamo.com. Annan mielelläni vinkkejä, joiden avulla mahdollisesti säästät aikaa, rahaa ja turhaa pään hakkaamista seinään.

Kirjoittaja: Ari

Kiinnostukseni kohteita ovat verkkokaupankäynti, markkinointi, hakukoneoptimointi ja yrittäjyys. Jos sulla on joku siisti tuote/palvelu ja kaipaat markkinointikumppania, ari ät perustamo.com.

Sinulle suositellut:

1 kommentti

 1. jarmo halonen

  02.10.2016 at 04:01

  Terve,minä oon Jarmo Halonen nimeltään ja kiitän hyvästä ja selkeästä saitista.Olen harrastanut affiliate markkinointia nyt parisen vuotta ( nimenomaan harrastanut ).Olen jäsen Waffiliate ohjelmassa jossa olen harjoitellut ylös alas systeemillä.Itse ohjelma on erittäin hyvä ja heidän treiningit on vertaansa vailla. https://my.wealthyaffiliate.com/jhalonen

  Käväse tutustuun tai ehkä olet jo tutustunutkin Wahan.

  Toinen “raakile” sivu löytyy tuolta : www,season-prodects.com jonne tulen liittämään shopifyn myös.

  Tämä sivu on kirjainmerkattu ja vaikka en täältä liittynytkään shopifyyn tulen vierailemaan täällä usein jo pelkästään kielen vuoksi kun ei lontoo oikein taitu.

  Nyt alan kaupan pystytys hommiin.

  Kiitti vielä hyvästä sivusta ja kuulemisiin.

  T. Jarmo Halonen

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön. lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close