Markkinointi

Webnode kokemuksia ja vinkit kotisivujen tekoon (2021)

Kirjoittanut:

-

webnode kokemuksia 2021Tässä artikkelissa  kokemuksia ja vinkkejä Webnode.fi-nimiseen nettisivujentekopalveluun.

Webnode on suunnattu kenelle tahansa, ei-niin-tekniselle ihmiselle, joka haluaa tehdä itselleen kotisivut.

Se sopii niin yrityksille kuin yksityisille ihmisillekin (esim. taiteilija, vaaliehdokas tai muu itsensäbrändääjä).

Tässä siis 7 osaan jaettu reportaasi ja ohje Webnoden käyttöön (ota etenkin nuo hakukoneoptimointiin liittyvät helpot vinkit talteen):

1. Webnodeen rekisteröityminen & sivupohjan valinta

Rekisteröityminen tapahtuu näin:

 • mene Webnode.fi
 • keksit oman sivuston nimen – esimerkiksi oma nimesi tai yrityksen nimi [Huom: voit myöhemmin saman tilin alla perustaa useamman eri nettisivun eri nimillä, joten ei sinänsä väliä minkä siihen keksit tässä vaiheessa]
 • annat sähköpostiosoitteesi ja keksit salasanan (tai voit vaihtoehtoisesti rekisteröityä käyttäen Facebook- tai Google-tiliäsi)

Sitten valitset sivupohjan eli sivuston ulkoasun (joita on useita kymmeniä erilaisia):

webnode kokemuksia sivupohja

Kaikki sivupohjat ovat responsiivisia, eli ne toimivat sulavasti niin älypuhelimen, tabletin kuin tietokoneenkin ruudulla.

Ja sitten sivuston pohja onkin jo luotu. Nyt voit alkaa lisäämään omaa sisältöä sivustollesi:

2. Sivuston rakennuksen vaiheet (esimerkkiyrityksenä polkupyöräkorjaamo):

Sinun tehtäväksesi jää siis lisäillä oman yrityksesi tiedot, tekstit, kuvat, mahdollinen yrityksen logo jne.

Tehdään tätä artikkelia varten nettisivut kuvitteelliselle yritykselle, polkupyöräkorjaamolle.

Webnodesta löytyykin jo pyöräaiheisia sivupohja, eli otetaan sellainen:

webnode kokemuksia sivupohjan valinta

[Sillä ei sinänsä ole väliä vaikka ottaisit eläinlääkärin sivupohjan ja tekisit sen päälle nuohouspalvelun nettisivut – tulet joka tapauksessa vaihtamaan päälle ne omat tekstit ja kuvat.]

Sitten voidaan alkaa editoimaan omaa sivustoa, laittaa logoon oma nimi (tai käyttää kokonaan omaa logoa ladaten kuvatiedosto):

webnode ohje logo

Vaihtaa taustakuvaa jne.

webnode kokemuksia taustakuvan muokkaus

Maksullisessa Webnode-paketissa voi lisätä jopa videotaustakuvia.

Kaikki toimii editorissa siis varsin intuitiivisesti:

Klikkaat vain haluttua kohtaa, jota haluat muokata ja teet siitä haluamasi näköisen. Voit ladata sinne kuvia omalta koneelta, käyttää Webnoden pienehköä kuva-arkistoa, tai hakea ilmaisia kuvia kuvapalveluista kuten Pixabaysta, Unsplashista tai Pexelsistä. Puhelimenkin kameralla saa hyviä kuvia eli kannattaa ottaa ihan omia kuvia siitä omasta (yritys)toiminnasta, niin se on aina parempi kuin noiden kuvapankkien kuvat.

Ja sitten kun oma sisältö on lisätty, voit julkaista sivustosi klikkaamalla yläpalkista “Julkaise”.

…jolloin se ilmestyy osoitteeseen https://fillarifiksaamo.webnode.fi

Jos oma luomus ja sivupohja ei vielä miellytä, voit helposti rakentaa uuden sivuston menemällä “Minun projektini” -osioon:

webnode uusi projekti

..ja sieltä voi aloittaa kokonaan uuden sivuston rakentamisen (ja antaa sille uuden sivupohjan, nimen ja osoitteen). Vanhakin tallentuu sinne omiin projekteihin.

Siitä, millaista sisältöä sinne Webnodella tehdylle kotisivullesi kannattaa kirjoittaa, siitä lisää tuota pikaa (tärkeää, jotta saat sivustolle kävijöitä).

Mutta, onko ilmaisversio riittävä vai onko syytä ryhtyä päivittämään maksulliseen versioon?

3. Webnoden ilmaisversio vs. maksullinen versio (näin saat oman .fi-verkkotunnuksen):

Webnode on siis ilmainen, mutta ilmaisuus näkyy ihan nettisivujesi kävijällekin parilla eri tavalla:

1. Sivustolla on jatkuvasti näkyvillä Webnoden mainos sivuston alaosassa:

webnode arvostelu ja kokemuksia

Eli “Luotu Webnodella” -teksti ja koko sivun levyinen harmaa palkki jäävät tuonne kiinteästi ilmaisversiossa.

2. Sivuston osoitteessa on aina tuo webnode.fi-osa eli sivustosi osoite näyttää tältä:

https://fillarifiksaamo.webnode.fi

Ehkä yritykselle (ja muuhun virallisempaan toimintaan) huonoin juttu on tuo sivuston osoitteessa oleva Webnode-maininta.

Brändäyksen ja uskottavuuden kannalta olisi parasta olla oma verkkotunnus, eli tässä tapauksessa fillarifiksaamo.fi. Sellaisen voi ostaa joko itse ominpäin mistä tahansa verkkotunnuksia myyvästä palvelusta tai suoraan Webnoden kautta.

Webnoden hinnat ja maksullisten pakettien ominaisuudet vuonna 2021 näyttävät tältä:

webnode hinnat 2021

Eli jos jo ennestään omistat verkkotunnuksen, saisit sen kytkettyä Webnode-sivustoosi 3 euron hintaan per kuukausi. Minimitilausjakson ollessa 1 vuosi, Webnoden käyttöön pääsee siis alkaen 36 eurolla.

Maksutapoina käy verkkopankkimaksut kaikista suomalaisista pankeista sekä lisäksi esim. PayPal ja luottokortit.

Paras on kenties tuo Standard-paketti, jossa saat myös tuon Webnode-mainoksen pois sekä lisäksi oman uuden verkkotunnuksen ilmaiseksi (ensimmäiseksi vuodeksi). Lisäksi Standardissa on sähköpostitilejä käytössä jopa 20 kappaletta, eli sopii useammankin henkilön yritykseen, jossa halutaan omat sähköpostiosoitteet, esim. matti@fillarifiksaamo.fi tai asiakaspalvelu@fillarifiksaamo.fi jne. On lisäksi verkkokauppaa sekä mahdollisuus tutkailla sivuston liikennettä Google Analytics -työkalun avulla, jos haluaa katsella kävijöiden määriä jne.

Tallennustilalla ja kuukausiliikenteellä ei sinänsä ole merkitystä mielestäni. Kuvat eivät sinänsä vie paljoa tilaa, kunhan et aivan täysilaatuisia kuvia laita suoraan kamerastasi. Niitä voi muokata pienemmäksi monilla eri (ilmaisilla) kuvanmuokkaustyökaluilla suoraan netissä esimerkiksi ResizeImage.netissä. Eli tarvittaessa saa MINI-paketillakin hyvät nettisivut aikaiseksi. Ja jos kävisi niin, että liikenne ylittyy tai tila loppuu kesken, tai kaipaa muita lisäominaisuuksia, sitten vain päivittää isompaan pakettiin.

Verrattuna muihin alan kilpailijoihin (esim. Wix), Webnoden hinnat ovat varsin edulliset.

4. Näin teet hakukoneoptimoidut Webnode-kotisivut (eli saat kävijöitä sivuillesi)

Jos teet kotisivut yritykselle, on syytä panostaa myös hakukoneoptimointiin (josta käytetään myös lyhennettä SEO).

Kun ihminen googlaa yrityksesi nimeä, on hyvä, että hän löytää sieltä hakutuloksista teidän nettisivunne.

Lisäksi on hyvä optimoida nettisivusto siten, että potentiaaliset asiakkaat voivat löytää sinun tarjoamiasi tuotteita ja palveluja:

Käytetään esimerkkinä  tuota edellä mainittua Fillarifiksaamoa:

Jos Helsingissä asuva ihminen etsii polkupyörälleen korjaajaa tai huoltajaa, kirjoittaa hän Googleen mahdollisesti “pyörähuolto helsinki”, kuten näemme Googlen tarjoamasta datasta:

webnode kokemuksia hakukoneoptimointi

Eli hakusanaa “pyörähuolto helsinki” käytetään keskimäärin n. 300 kertaa kuukaudessa Suomessa (kenties keväällä isompi piikki kun ihmiset kaivavat ne ruskeakettinkiset ja tyhjäkumiset pyörät varastoistaan). Näillä lukemilla ei sinänsä ole väliä, eli jos et ole hakukoneoptimoinnin ammattilainen, ei niitä lukemia tarvitse alkaa mistään kaivamaan. Mutta mieti oman alasi hakusanat ja niiden mahdolliset synonyymit, esim:

 • parturi-kampaamo Turku
 • urheiluhieroja Tampere
 • jne.

Eli aika hyvä kaava on tuo toimialan tai palvelun nimi ja paikkakunta perään (mikäli kyseessä on “fyysinen” bisnes, johon ihmiset tulevat paikan päälle).

Enivei, nyt Fillarifiksaamon pitäisi siis käyttää näitä hakusanoja kuin luomme kotisivuamme Webnodessa. Tärkein on etusivun sivun otsikko, eli se löytyy Webnodesta näin:

Yläpalkista klikkaa “Sivut”, sitten “Koti” ja sen alta “Sivun SEO-asetukset”, sieltä tärkeimmät täyttää on “Sivun otsikko” ja “Metakuvaus”.

webnode arvostelu seo

Ja kun sivusto Googleen aikanaan ilmestyy, näkyy edellä lisätyt kohdat hakutuloksissa näin:

webnode seo

Sitten kun editoidaan itse nettisivustosi sisältöä, ensimmäiseen otsikkoon (alla olevassa kuvassa tuo isoin teksti) on syytä kirjoittaa suunnilleen samanlainen otsikko kuin tuo edellä mainittu eli käytetään myös sitä päähakusanaa. Esimerkiksi näin:

webnode kotisivut kokemuksia

Alla olevaan tekstiin on sitten käytetty hieman polkupyörähuoltoon liittyviä synonyymeja ja erilaisia tapoja ilmaista kyseistä alaa. On tärkeää kirjoittaa hieman pidemmästikin tekstiä sivustollesi, jossa käytetään kyseisen alan sanoja. Meidän pitää tavallaan yrittää saada Googlen robotit ymmärtämään, että tässä sivustossa on kyse polkupyöristä ja niiden korjaamisesta.

Kannattaa siis luontevasti yrittää käyttää synonyymeja mikäli niitä on alallasi. Esim. älypuhelimia korjaava liike saattaisi nykyään unohtaa sanan “kännykkä”, mutta sekin kannattaa sinne sisällyttää johonkin väliin.

Lisäksi kannattaa nimetä sivustolla käyttämäsi kuvat kuvaavasti esimerkiksi polkupyora-huolto-helsinki.jpg, ja toinen kuva esimerkiksi pyorakorjaamo-helsinki.jpg jne.

Kannattaa myös muistaa, että hakukoneoptimoinnin vaikutukset näkyvät usein vasta kuukausien kuluttua. Eli kärsivällisyyttä vaaditaan sen osalta. Mutta jos ja kun se nettisivustosi sinne Googleen kerran ilmestyy ja vakiinnutat paikkasi hakutuloksissa, asiakkaiden ja rahan tuloa ei voi estää!

5. Kirjoita tällaista tekstiä, niin saat lukijoista asiakkaita

Webnodessa on varsin hyviä kotisivupohjia, jotka antavat valmiiksi vinkkiä millaista sisältöä sinne omalle kotisivulle kannattaa kirjoittaa.

Eli siellä on omat paikkansa yrityksen osoitteelle, puhelinnumeroille jne.

Mutta kannattaa myös itse miettiä mitä sivuston selaaja haluaa löytää. Ja muista, että nykypäivän internetin selaaja on aika kärsimätön. Ne tarvittavat tiedot pitäisi löytyä heti, jotta hän ei karkaa kilpailijan kotisivuille.

Jos kyseessä on miesten parturi, voit laittaa jo heti sivuston yläosaan tekstin esim. “Tarvitsetko hiustenleikkuuta nyt heti? Soita 0401234567, niin sovitaan aika!”

Tai jotain. Tai ravintolan sivustoilta pitäisi löytyä nopeasti ruokalista ja esimerkiksi tiedot käytättekö jotain kuljetuspalveluita tms.

Yritä mennä aina sen sivuston kävijän pään sisään ja ymmärtää mitä hän haluaa sivustolta löytää. Sitten tarjoa ne tiedot mahdollisimman helposti ja nopeasti siinä kotisivuillasi.

6. Webnode-verkkokauppa – hyvä vai ei?

Nykyään Webnoden verkkokauppa on varsin hyvin optimoitu Suomen markkinoille eli sieltä löytyy suomalaiset maksutavat ja toimitustavat. Eli voit kytkeä kauppaasi myös suomalaisten pankkien verkkopankkimaksut yhdeksi maksutavaksi (joka on Suomessa se yleisin tapa maksaa verkko-ostokset).

Mikäli esimerkiksi taiteilijalla olisi omat nettisivut, siellä voisi olla se normaali nettisivusto, jossa esitellään töitä jne. Mutta sitten siinä voisi ohessa olla myös verkkokauppa. Tällaiseen kevyeen verkkokauppatoimintaan Webnode on hyvä ratkaisu.

Mutta mikäli halutaan täysin ammattimainen verkkokauppa vuonna 2021, on Shopify kenties paras siihen. Se on maailman suosituin verkkokauppa-alusta ja siihen löytyy laajennuslisäosia mielin määrin, sitä voi koodata enemmän mieleisekseen ja siihen löytyy myös kehittäjiä runsaasti mikäli kaipaa ulkopuolista koodausapua.

Mutta Webnodella on yllättävän hyvä verkkokauppa nykypäivänä ja sopii varmasti pienimuotoiseen kaupankäyntiin, jonka voi laittaa siihen omien nettisivujen kylkiäiseksi.

7. Onko Webnode luotettava (mikäli ostaa maksullisen paketin)?

Webnodessa on suomenkielinen sähköpostitse toimiva asiakaspalvelu ja maksullisen paketin ostajille on myös puhelimitse toimiva asiakaspalvelu käytettävissä.

Lisäksi he toimivat yli 20 maassa ja käyttäjiä on ties kuinka monta miljoonaa. Eli sivustoa kehitetään jatkuvasti ja ongelmia ratkaistaan asiakaspalvelun toimesta mikäli niitä ilmestyy.

Oman maksullisen tilauksen voi aina peruuttaa (oletuksena tilauksen automaattinen uusiutuminen on käytössä) mikäli ei halua jatkaa sen käyttöä maksetun ajan jälkeen.

Eli, mitään hämärähommia ei ole Webnoden taustalla ollut näinä vuosina kun se on markkinoilla ollut. Hyvin toimii.

Yhteenveto

Webnodessa kotisivujen teko on helppoa kuin heinän teko.

Eli mikäli tavoitteena on saada normaalit kotisivut, eikä kyseessä ole vaativa nettisivuprojekti, joka vaatii manuaalista koodaamista ja muuta nörtteilyä, on Webnode kenties se paras kotisivukone vuonna 2021. Sitä osaa kuka tahansa käyttää.

Ainoa asia mikä vaatii hieman panostamista ja taitoa, on sen tekstin tuottaminen, joka miellyttää niin hakukonetta kuin myös niitä sivustolle saapuvia potentiaalisia asiakkaitasi. Tähän kannattaa aina kysyä rehellistä mielipidettä ja vinkkiä kanssaihmisiltäsi. Pohtikaa mitä ne mahdolliset potentiaaliset asiakkaat haluavat sivuiltasi löytää.

Eli, jos olet tekemässä sivustoa yritykselle tai yksityiselle ihmiselle, vahva suositus: Webnode.fi

Joko sinulla on kokemuksia Webnodesta? Laita kommenttia tuohon alapuolelle.

Kirjoittaja: Toimitus

Perustamon toimitus kirjoittelee oppaita bloggaamiseen, verkkokauppaan, markkinointiin ja kaikkeen siltä väliltä. Lisäksi uutisoidaan startup- ja yrittäjähenkisiä juttuja meiltä ja maailmalta.

14 Comments

 1. Kristiina Haggrén

  14.03.2017 at 14:20

  Hei,

  Paljonko verkkotunnuksen ylläpito maksaa premium-tasolla ilmaisen vuoden jälkeen?

  Kiitos jo etukäteen
  Kristiina

  • Ari

   15.03.2017 at 15:33

   Moikka,

   plus-miinus 20 € per vuosi. Riippuu mikä pääte on (.fi/.com jne), täältä löydät hinnaston.

 2. Utelias

  13.05.2017 at 14:20

  Moi!

  Olen pienyrittäjä ja mulla on nettisivut sekä osoite tyyliin http://www.yrityksennimi.com. Pystynkö tällä tekemään uudet sivut ja sitten siirtämään ne tuonne jo olemassa olevaan osoitteeseen?

  • Ari

   14.05.2017 at 22:12

   Moi,

   lyhyt vastaus: voi siirtää.

   Pidempi vastaus: Jos sun nykyisille sivuille (esim. johonkin blogipostauksiin tai alasivuille) tulee liikennettä Googlesta säännöllisesti tietyillä hakusanoilla, saatat menettää ainakin joksikin aikaa näitä kävijöitä..

 3. Joni Berg

  02.10.2017 at 10:25

  Hei.

  Olen tällä hetkellä työttömänä mutta teen tällä hetkellä omaksi ilokseni pelejä Unityn pelimoottorilla. Olen lähettänyt hakemuksia pelifirmoihin mutta he haluaisivat näyttöä osaamisestani.

  Soveltuukohan tämä Webnode ilmaisena siihen että kertoisin omalla sivullani niistä omista peliprojekteistani?

  Joni

  Ja siinä olisi myös linkki jonka voisin laittaa siihen hakemukseeni mukaan että täältä voi katsoa mitä teen/ olen tehnyt?

  • Ari

   07.10.2017 at 15:18

   Hei

   Toki ilmainen Webnode-sivusto voi olla yksi tapa esitellä projektejasi. Miksipä ei?

   Tosin, sen perusteella mitä kirjoitit, vaikuttaa, että työnantajat haluavat nähdä konkreettisia tuotoksia, eli pelejä, joita olet tehnyt? Eikä siis pelkästään tekstiä/puhetta siitä mitä olet tehnyt. Ehkä ymmärsin väärin, en tiedä. Oli miten oli, onnea työnhakuun!

  • Priem

   29.12.2017 at 13:45

   Kokeile esim. Visual cv, netti cv:tä. Siihen saa kuvia, videoita yms.

 4. Mikko

  11.10.2017 at 20:30

  Loistava artikkeli! Kiitos tästä Ari!

  • Ari

   11.10.2017 at 22:02

   Np. Kiva, jos oli hyötyä.

 5. kari

  06.01.2018 at 19:31

  Hei. Miten webmodella tehtävät kotisivut voi siirtää olemassa olevalle domainille. Paljonko premium sivut maksavat kuukaudessa.siis webhotelli on muualla.

  • Ari

   25.03.2018 at 20:55

   Sori viive.. tietääkseni ei voi siirtää muuhun webbihotelliin Webnodella tehtyjä sivuja.

   Miksi et kytkisi sitä omistamaasi domainia Webnodeen? Eli Webnode toimii silloin webhotellina. Se onnistuu kätevästi, ohjeet löytyy Webnodelta..

 6. Pekka

  20.03.2018 at 17:14

  Onko yhteydenottolomaketta mahdollista saada webnode-sivustoon ja ylipäätään näihin ilmaisiin verkkosivupalveluihin joita olet esitellyt? On kyllä hyödyllinen artikkeli tämäkin.

  • Ari

   25.03.2018 at 20:51

   On mahdollista. Esim. täältä löytyy ohjeet Webnodeen. Tosin.. yleensä suosittelen ilmoittamaan myös sähköpostiosoitteen sivuilla (mikäli siis haluat maksimoida asiakkaiden yhteydenottojen määrän).

 7. Heli-Marja Mikkola

  09.02.2019 at 07:57

  Hei, mahdatko tietää voiko webnodessa ostoskorin nimikenttia muuttaa? Tarkoitan esim että kun asiakas syöttää tietonsa, niin voisikin olla vaan esim nimi, yritys, Sposti tai jotain vastaavaa ja että otsikkona olisikin esim tilaus eikä laskutiedot, niinkuin nyt? Kiitos jos osaat ja viitsit vastata

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön. lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close