Bloggaaminen

Blogin perustaminen tapahtuu näin – 3 eri tapaa aloittaa

Kirjoittanut:

-

Blogin perustaminenMikäli blogin perustaminen kiinnostaa, löydät tästä artikkelista vinkit miten aloittaa.

Haluatko perustaa ilmaisen blogin ihan vain harrastusmielessä?

Tai olla se seuraava suosittu muoti/lifestyle-bloggaaja? Tai perustaa oman verkkolehden, eli oman median?

Näihin kaikkiin skenaarioihin löytänet sopivan ratkaisun alta.

Esimerkiksi tämä blogi, Perustamo.com, on perustettu kohdassa 3 esitetyllä tavalla.

1. Blogger tai WordPress.com – helpoin ja nopein tapa perustaa ilmainen blogi

Laitetaan nämä kaksi saman alaotsikon alle, koska ne ovat melko samanlaisia palveluja:

Blogger:

Todennäköisesti tiedät usean blogin, jonka osoite on muotoa http://blogin-nimi.blogspot.fi?

Nämä blogspot.fi -blogit ovat täysin ilmaisia, Googlen omistaman Bloggerin tarjoamia blogialustoja.

Jos haluat esimerkiksi blogata jonkin pitkän reissusi, rakennusprojektin tai ulkomaan opiskeluvaihtosi, on tämä todennäköisesti paras vaihtoehto sinulle. Voit joko rekisteröityä jo olemassa olevalla Google-tililläsi tai tehdä uuden tilin.

Pääset jo parissa minuutissa muokkaamaan blogiasi ja kirjoittamaan ensimmäistä postausta.

Blogin perustaminen Blogger

Kuvakaappaus Bloggerin hallintapaneelista

Bloggeriin on mahdollista myös lisätä mainoksia – esim. Google AdSensen kautta. Mutta, ensin kannattaa keskittyä rakentamaan yleisöä ja liikennettä ennen kuin huolehdit mainoksista.

WordPress.com:

Blogin voi aloittaa ilmaiseksi myös WordPress.comissa. Tällöin blogin osoite on muotoa https://blogin-nimi.wordpress.com. Pääset hetkessä bloggaamaan ilman sen kummempia teknisiä kikkailuja.

Erona esim. Bloggeriin on se, että et saa laittaa sinne omia mainoksia (esim. Google AdSense). Blogiisi tulee näkyviin yksi mainos, mutta sinä et saa siitä tuloja, vaan ne menevät itse WordPressille.

Myöhemmin voit kyllä päivittää tämän maksulliseen versioon ja saada laitettua omia mainoksia jne, mutta mikäli tälle linjalle lähtee, kannattaa kerralla asentaa “oikea” WordPress (WordPress.com ja WordPress.org ovat eri asioita) – lisää kohdassa 3.

Suositus: Jos aikeissa on ilmaisen blogin aloitus harrastemielessä, suosittelen tutkailemaan hieman molempia vaihtoehtoja ja valitsemaan mieleisesi. Molemmat testaa muutamassa minuutissa!

 

2. Blogin perustaminen johonkin blogiyhteisöön?

Suomessa on monia blogiyhteisöjä, esimerkiksi Lily.fi ja FitFashion.fi, joiden alaisuudessa on lukuisia bloggaajia.

Joihinkin näistä voi perustaa blogin ilmaiseksi ilman mitään hakuprosessia, joihinkin pitää hakea erikseen. Mikäli seuraat jo blogeja tällaisilla sivustoille, mene sivun alalaitaan ja katso onko siellä mainintaa oman blogin luomisesta.

Esim. FitFashionin sivuston alalaidasta löytyy tämä:

blogin aloitus yhteisössä

Katsele siis itseäsi miellyttävän blogiyhteisön valikkoja, sieltä pitäisi löytyä ohjeet miten aloittaa oma blogi.

Blogiyhteisösivuston plussat:

Etuna tällaisissa palveluissa on se, että sivustolla on jo kävijöitä ja blogisi todennäköisesti saa hieman näkyvyyttä jopa heidän etusivullaan aina kun julkaiset uuden kirjoituksen.

Mikäli blogistasi tulee suosittu, blogin ylläpito todennäköisesti voi järjestellä sinulle yhteistyökuvioita ja jonkin verran mainostuloja.

..ja miinukset:

Blogiyhteisöjen tavoitteena on tehdä rahaa sinun kustannuksellasi. Toki ne Suomen huiput tekevät itsekin pankkia siinä ohessa, mutta tässä kohtaa tulee mieleen yksi quote:

“If you don’t build your dream, someone will hire you to help build theirs” (Tony Gaskins)

Eli mikäli olet yrittäjähenkinen ja haluat rakentaa kokonaan oman jutun, jatka lukemista:

3. Blogin perustaminen WordPress.orgilla – paras ja ammattimaisin ratkaisu

WordPress.org on siis eri asia kuin WordPress.com.

Nyt tulee hieman teknisempää asiaa, mutta ei liian kuitenkaan. Jos haluat tehdä hyvän blogin vuosiksi eteenpäin (ja mahdollisesti tienata sillä rahaa itse päättäen mainoksista), etkä pelkää uusien asioiden opettelua, tämä on sinulle:

WordPress.org tarkoittaa ilmaista ja täysin avointa julkaisujärjestelmää, jota voi muokata mielensä mukaan niin paljon kuin haluaa esimerkiksi erilaisilla WordPress-teemoilla ja lisäosilla. Mutta, sinun pitää sijoittaa sen pystyttämiseen hieman rahaa ja vaivaa.

Sinun pitää ostaa:

  • oma verkkotunnus, esimerkiksi blogin-nimi.fi tai .com (maksaa yleensä n. 10-20 € per vuosi)
  • webhotelli, eli “hostaus” blogillesi (maksaa yleensä vajaa 10 € per kuukausi – usein 1. vuosi vain muutaman euron kuussa)

Kun olet nämä ostanut, voit parilla klikkauksella asentaa WordPressin webhotelliisi. Tämän jälkeen olet valmis aloittamaan kirjoittamisen ja sivuston ulkoasun muokkaamisen. Tämäkin sivusto pyörii siis WordPressilla ja tämän hetkinen näkymäni on tällainen:

Blogin perustaminen WordPress

Postausten kirjoittaminen on selkeää ja helppoa – hieman kuin Word-tiedostoa kirjoittaisi.

Tällaisen blogin saa pystyyn ihan minuuteissa ja sen osaa tehdä kuka tahansa normaalilla kärsivällisyydellä ja oppimishalulla varustettu ihminen. Koodata ei tartte periaatteessa osata, mutta joskus saattaa tulla pieniä teknisiä haasteita. Sen takia kirjoitin tuohon “oppimishalulla..” eli hieman perehtymistä tämä saattaa silloin tällöin vaatia.. mutta netti ja YouTube on täynnä tutoriaaleja.

Oman domainin ja sen webhotellin saa esimerkiksi Hostingpalvelu.fi:stä, jossa on suomenkielinen ja varsin avulias asiakaspalvelu.

Entä miksi perustaa itse hostattu WordPress-blogi? Muutama syy:

1. Omistat kaiken itse ja teet mitä haluat

Siinä missä blogiyhteisöt ja esim. WordPress.com rajoittaa mainosten käyttöä, voit “oikealla” WordPressilla rakennettuun blogiin laittaa mainoksia ja muokata ulkoasua niin paljon kuin lystää. Bloggerissakin Google periaatteessa omistaa sivustosi sisällön.

2. Oman verkkotunnuksen omistaminen on sijoitus

Kun tänään kirjoitat hyödyllisen ja ns. ikivihreän blogipostauksen, saatat saada siihen liikennettä vielä vuosienkin päästä (Googlen hakuliikennettä). Kun sinulla on kymmeniä-satoja tällaisia postauksia, kasvatat koko sivustosi arvoa ja auktoriteettia Googlen silmissä. Suomessa nettisivujen ostaminen ja myyminen taitaa olla aika pientä, mutta maailmalla sivustoja kaupitellaan paljon (esim. flippa.comissa). Eli verkkotunnuksilla ja laadukkailla sivustoilla on ihan oikeasti arvoa.

Kun teet postauksia esim. blogiyhteisöön tai sinne Bloggeriin, ja sitten muutat “oikealle” WordPress-sivustolle, pahimmassa tapauksessa menetät ne vanhat postauksesi ja niiden liikenteen.

Mitä pikemmin alat kirjoittamaan postauksia omalle domainillesi, sen parempi. Se on vähän kuin pikku hiljaa rakentaisi omaa taloa ja siellä blogiyhteisössä bloggaaminen on vähän kuin vuokralla asuisi. Pois lähtiessään ei edelleenkään omista mitään.

3. Kasvuvaraa on

Kasvuvara ei lopu kesken, kun kerralla perustat WordPress-blogin. Suomessa esimerkiksi iso viihdesivusto stara.fi pyörii tällaisella perus WordPressilla, eli tälle alustalle voi perustaa ihan täysin ammattimaisen median tai sitten ihan vain sen perus leipomisblogin.

 

Muutama vinkki ammattimaisemman blogin perustamiseen

1. Nimen valinta:

Haluatko brändätä itsesi ja kirjoittaa esim. ammattiisi liittyvistä asioista? Tällöin etunimisukunimi.fi tai .com on hyvä valinta.

Jos esimerkiksi valitset nyt nimeksi “Liisanleipomukset.com”, on se 2 vuoden päästä hieman huono, jos haluatkin blogata myös thai-ruoan kokkaamisesta. Eli ajattele hieman isommin kuin pelkästään tätä hetkeä.

Sama juttu esim. yritystä tai verkkokauppaa perustaessa. On aika riskaabelia perustaa verkkokauppa, jonka nimi on esim. “Röllin puhelimenkuoret”. Todennäköisesti vuoden päästä haluat myydä muutakin kuin puhelimen kuoria. Ymmärrät pointin. Ei siis kannata liian tiukasti nimetä blogia.

2. Älä huolehdi liikaa blogin ulkonäöstä ja pikkuasioista

Yli puolet nettiliikenteestä tapahtuu tänä päivänä mobiilissa. Tärkeintä on, että sivusto on responsiivinen, eli että se näkyy selkeästi älypuhelimen ruudulla. Ei ole tarvetta loputtomiin hinkata sitä ylälaidan banneria tai sivupalkkia. Tärkeintä on itse postausten sisältö – teksti, kuvat ja mahdollisesti videot.

3. Mieti mistä kirjoitat ja kenelle?

Blogilla olisi hyvä olla jokin “niche”, eli aihealue, josta kirjoitat. Esimerkiksi:

  • ruoanlaitto
  • muoti
  • piensijoittaminen
  • reppureissaaminen

Mikä ikinä sinua kiinnostaakaan. Jotkut kirjoittavat monesta aiheesta, mutta on helpompi tulla tunnetuksi jonkin tietyn alan tai aiheen haltuunotolla.

4. Ajattele lukijaa:

Tiedät todennäköisesti usean menestyvän bloggaajastaran, joka kertoo päivittäin lähinnä omista kuulumisistaan.

Sinä tuskin voit tehdä samaa – ainakaan aluksi. Se miten saat blogin käyntiin täysin tyhjästä, on keskittyä lukijaan ja siihen, miten sinä voit olla hyödyksi hänelle. Toki saatat olla todella hauska ja karismaattinen, ja blogisi suosio räjähtää kuin itsestään, mutta yleensä varmin tapa on keskittyä lukijaan. Vähän sama juttu yritystä perustaessa. Minkä ongelman voit ratkaista tai minkälaista hyötyä voit tarjota asiakkaallesi (lukijallesi)?

Jos tykkäät kutoa villasukkia ja pipoja, tee esimerkiksi oppaita ja kerro vinkkejä miten homma tapahtuu. Jos käyt reissussa, kerro reissuvinkkejä, jotta myös lukija motivoituu ja voi käydä samassa, suosittelemassasi ravintolassa. Ja sitä rataa..

5. Hakukoneoptimointi & some

Tämä saattaa kuulostaa tekniseltä, jos aihe ei ole tuttu, mutta mikäli haluat perustaa ammattimaisen blogin, johon uudet lukijat löytävät, kannattaa tätä aihetta hieman opiskella. Laita Googleen hakukoneoptimointi ja lue sieltä oppaita.

Erittäin yksinkertaisesti havainnollistettuna:

Jos olet intohimoinen kahvilla kävijä, tee vaikkapa postaus otsikolla “5 hyvää kahvilaa Helsingissä (#2 räjäytti mun tajunnan)” – se ensinnäkin kertoo selkokielellä mistä on kyse ja toisekseen houkuttelee klikkaamaan, koska lukija alkaa ihmettelemään mikä se numero 2 on..

Huonompi esimerkki olisi otsikko: “Fak jea, nyt on Stadin sumppilat testattu!!”

Googlen ja lukijan on paljon helpompaa ymmärtää ensimmäistä vaihtoehtoa. Moni hakee Googlessa esim. “hyvä kahvila helsingissä”, joten kun postaus on kirjoitettu selkeästi tällaisilla avainsanoilla, tullet saamaan tulevaisuudessa liikennettä myös Googlen kautta.

Toki hyödynnä myös olemassa olevat some-kanavasi blogipostaustesi jakamiseen! Jos perustat täysin nimettömän blogin (jota et promoa omalla naamalla/nimellä), silloin kannattaa perehtyä hakukoneoptimointiin sekä käydä kommentoimassa (asiallisesti, ei spämmäämällä) muiden blogeja.

 

Yhteenveto

Jos haluat blogata esimerkiksi työharjoittelujaksostasi ulkomailla ilman sen kummempaa säätämistä, suosittelen perustamaan ilmaisen ja helpon Blogger-blogin.

Sama juttu jos et ole vielä koskaan kirjoittanut blogipostausta. Suunnitteleminen ja ideoiminen on aina eri asia kuin käytännössä saada asioita aikaiseksi. Tällaisessa tilanteessa, ala treenaamaan ensin ilmaisella blogialustalla. Ihan vaikka omaksi iloksesi kirjoittelet päivän tekemisiäsi tai mitä tahansa.

Mikäli kuitenkin olet jo päättänyt mielessäsi, että haluat rakentaa jotain omaa ja pysyvämpää, kannattaa harkita sijoittavansa sen muutaman euron kuussa ja hieman vaivannäköä, niin saa kerralla oman WordPress-blogin.

Onnea matkaan ja kirjoittamisen iloa!

Kirjoittaja: Ari

Kiinnostukseni kohteita ovat verkkokaupankäynti, markkinointi, hakukoneoptimointi ja yrittäjyys. Jos sulla on joku siisti tuote/palvelu ja kaipaat markkinointikumppania, ari ät perustamo.com.

10 Comments

  1. Miikka

    25.07.2017 at 08:26

    Tosi hyvä kirjoitus. Ainakin itse sain heti kipinän keskittyä oikeisiin asioihin, eli siirtää normaalin vasta aloitetun wp blogini webhotelliin.

    Kiitos! 🙂

    • Ari

      30.07.2017 at 06:29

      Sori viive & kiitti palautteesta!

      Tsekkasin sun blogin ja näyttää erittäinkin hyvältä.

  2. Mun oma perumaa

    14.01.2018 at 11:39

    Kiitos hienosta artikkelista. Pieni korjausehdotus. “Koodata ei tartte periaatteessa osata” En takerru “tartte” sanaan mutta “periaatteessa” sana tarkoittaa jotain samaa kuin -Et tarvitse lentolupakirjaa tämän jumbojetin lentämiseen. Riittää että teknisesti ottaen osaat tavallaan lentää. En väitä että osaisin itse kirjoittaa, mutta pienikin kirjoitusvirhe herättää todellisuuteen. mietin tätä mahdollisen tulevan blogini vuoksi. Hyvää alkanutta vuotta tasapuolisesti kaikille.

  3. Fluteca

    08.06.2018 at 15:38

    Heippa!
    Pidan paljon sivustanne. Se on selkeä ja helppokäyttöinen. Tekstit ovat hyödyllisiä ja antavat hyviä vinkkejä.
    Käännyin teidän vinkeillä tonne WordPressin puolelle pitämään nettisivua. Kiinnostasko teitä käydä katsomassa sivuani? Ja olisko parannusehdotuksia? Vielä ei ole julkaistuna montaa tekstiä, mutta ajastettuna on useampi.

  4. Sa7P

    11.06.2018 at 06:50

    Kiitos tästä informatiivisesta tekstistä! Se innoitti itseänkin kunnolla aloittamaan bloggaamisen.

  5. Anna Pesonen

    01.08.2018 at 17:35

    Kiitos tästä! Selvensi paljon, mutta paljon on vielä opittavaa 😊

  6. Erikka

    01.12.2018 at 18:48

    Kiitos, olipa hyviä ohjeita. Omani rakentuu pikkuhiljaa, toistaiseksi vielä word-teksteinä. Nimeä mietin ja kunhan keväällä kunnostusthommat alkaa, niin blogikin aukeaa…sitä odotellessa. Maksullinen WordPress kiinnostaa kyllä.

  7. Linnea

    11.04.2019 at 08:04

    Rohkaiseva artikkeli. Kannusti ryhtymään ja bloggauksessa voi tottakai kehittyä !

  8. Anna

    09.11.2019 at 20:56

    Hei, voiko harjoitella bloggaamista ilman että sitä vielä julkaisee?.Olen vasta miettimässä asiaa. Onko bloggausteemlille rajoitusta – voiko blogi sisältää esim. elämän kiinnostavia vaiheita tms. yksityistä. Missä rajat?

    Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

  9. Jami

    07.04.2020 at 12:39

    Hyvä tietopaketti bloggausta suunnitteleville. 👌

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön. lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close